GRADINARIT

Meniu site

Simptome: Plantutele rasarite din teren infestat, prezinta in zona bazala a tulpinitei o brunificare a tesuturilor, care se extinde atat in sus pe tulpina, cat si in jos pe radacina. Tulpinitele se subtiaza in zona atacata, iar plantuta se vestejeste si se culca pe pamant unde va putrezi in intregime.
Simptomele apar sub forma de vatra de atac ce se extinde repede, in cazul in care temperatura se mentine la 20-30°C si umiditatea este peste 90%. In 2-3 zile intreaga rasadnita sau sera inmultitor poate prezenta toate plantele distruse.
La suprafata solului se constata prezenta unui strat fin micelian, albicios, care se extinde. In cazul unei infestari puternice a solului se observa doar vetre de atac fara plante rasarite, deoarece acestea sunt putrezite pana la iesirea lor la suprafata.
Atacul are o evolutie mai lenta dupa repicare, cand plantele sunt mai bine aerisite si capata rezistenta prin inverzirea tulpinitelor si formarea tesuturilor mecanice, protec ... Detalii... »

Vizualizări: 50 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Simptome: Boala se manifesta spre sfarsitul lunii mai inceputul lunii iunie, cand pe frunzele atacate apar pete aproximativ circulare, la inceput de culoare galbena-crem, ca apoi sa devina portocalii si in final rosii-caramizii.
Tesuturile din dreptul petelor se ingroasa, devin crustoase, cu aspect cerat si se bombeaza usor spre partea inferioara a frunzelor, unde se observa mici formatiuni punctiforme care reprezinta ostiolele picnidiilor agentului patogen.
Pe timp umed picnosporii sunt eliminati din picnidii si apar pe partea inferioara a frunzelor in dreptul petelor ca un strat de gelatina de culoare alba. In anii favorabili bolii, ca urmare a atacurilor intense, frunzele se usuca si cad de timpuriu, ceea ce determina o slabire a rezistentei pomilor la gerurile din timpul iernii.
Agentul patogen: Polystigma rubrum, agentul patogen se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale ramase pe sol.
In timpul vegetatiei, agentul patogen produc ... Detalii... »

Vizualizări: 58 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Simptome: Atacul pe frunze si lastari apare tarziu in vara si se manifesta prin formarea, pe ambele fete ale limbului, a unui miceliu albicios, ca o panza de paianjen, cu aspect fainos, datorita formarii unui numar mare de lanturi de spori.
Spre sfarsitul verii sau inceputul lunii septembrie, pe fata inferioara a frunzei, cat si pe scoarta lastarilor incomplet lignificati, apar formatiuni negre, punctiforme, care reprezinta frunctificatiile ciupercii.
Un atac puternic determina ingalbenirea si apoi caderea frunzelor pomilor din pepiniere, in special la cais si corcodus.
Agentul patogen: Podosphaera tridactyla, raspandirea ciupercii in anii secetosi se face prin spori, iar transmiterea de la un an la altul este asigurata de catre fructificatiile de rezistenta ce vor elimina in primavara urmatoare sporii ce vor da primele infectii.
Prevenire si combatere: Se recomanda stropiri in pepiniera cu Thiovit Jet (4.5 kg/ ha), Karathane M35 (0.75 l/ha)

... Detalii... »
Vizualizări: 49 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Cariile de lemn (Xylosandrus spp) sunt specii ce ataca mai multe specii lemnoase. Femele rod tuneluri in tulpini si in ramurile groase in care depun ponta. In cazuri grave pot distruge intrega tulpina. Aceste insecte traiesc in simbioza cu o specie de fungi care le ajuta sa digere celuloza.

Metode de combatere:

taierea si distrugerea ramurilor atacate;

Vizualizări: 57 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Molia miniera a frunzelor de castan (Cameraria ohridella). Aceasta specie este foarte periculoasa si reprezinta o problema grava pentru speciile de castan. A fost indentificata pentru prima daca in Macedonia in 1980. Dezvolta mai multe generatii pe an (2 – 3), larvele fiind foarte periculoase. O femela poate depunde pe o frunza in jur de 40 de oua. Dupa eclozare larvele intra in frunza si consuma parenchimul, lasand intacte cele doua epiderme. In urma atacului frunza se usuca si cade.

Metode de combatere:

strangerea si distrugerea frunzelor cazute;

se aplica un tratament in perioda aprilie – mai, inainte de inflorirea castanilor. Se pot utiliza urmatoarele produse: Reldan, Laser, Calypso, Actara;

Vizualizări: 64 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Gargarita castanului (Curculio sayi). Dezvolta o generatie la mai multi ani si ierneaza ca adulti in stratul superficial al solui. Adultii urca in pomi si depun ponta in fructe. Dupa eclozare, larvele se hranesc cu interiorul fructelor (castanele). Astfel productia este redusa atat cantitativ cat si calitativ.

Metode de combatere:

 

 

tratamente chimice cu: Reldan, Faster, Actara 25 WG, Calypso 480 SC,

Vizualizări: 54 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Cicade (Magicicada spp). Sunt specii polifage ce produc pagube direct sau indirect. Acestea se hranesc cu sucul celular al lastarilor sau al frunzelor tinere. In urma atacului acestea se deformeaza si se usuca. De asemenea, aceste cicade pot transmite viroze sau micoplasmoze. Unele specii fac o incizie cu ovipozitorul in lastarii tineri, unde depun ponta. Aceste incizii reprezinta porti de intrare pentru agentii patogeni.

Metode de combatere:

in cazuri grave se pot aplica urmatoarele produse: Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Confidor Energy, Actara 25 WG, Nurelle D,

Vizualizări: 51 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Gandacul japonez (Popillia japonica). Este o specie polifaga ce ataca peste 300 de specii de plante. Adultii au corpul de culoare verzuie, cu aspect metalic. Adultii isi fac aparitia la sfarsitul primaverii si se hranesc pe frunze. In urma atacului frunzele au  aspect dantelat.

Metode de combatere:

in cazuri grave se pot aplica urmatoarele produse: Laser 240 SC, Mospilan 20 SG, Actara 25 WG, Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS

Vizualizări: 49 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Viespea castanului (Dryocosmus kuriphilus). Este o specie originara din China, de marimea a doua seminte de mac. Femele depun ponta in interiorul frunzelor si in bobocii florali. Dupa eclozare larvele se hranesc pe frunze, tulpini si  pe bobocii florali producand deformarea acestora. Astfel apar formatiuni globuloase de culoare rosiatica. Cresterea populatiei acestei specii este tinuta sub control de daunatorii naturali.

Metode de combatere:

in cazuri grave se pot aplica urmatoarele produse: Laser 240 SC, Novadim Progress, Affirm, Calypso 480 SC

Vizualizări: 55 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

Paduchi testosi. Sunt specii polifage ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, acestea hranindu-se cu sucul celular al gazdelor. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca plantele. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

 

monitorizarea atacului;

aplicarea (la nevoie) tratamentelor chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC

Vizualizări: 56 | Adăugat de: $$ | Data: 12.28.2018 | Comentarii (0)

« 1 2 ... 26 27 28 29 »
Top Articole
Online
Block title
Top Articole
loading...
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Iulie 2019  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Arhiva materialelor
Prietenii site-ului

Copyright MyCorp © 2019
Găzduit de către uCoz