Cristian Rusu, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de legume in sere, solarii si camp (Legrom), sustine ca dat fiind conditiile climatice actuale din Romania, productia de legume in camp (spatiu deschis) este un capitol incheiat. Romania ar trebui sa urmeze exemplul altor tari unde se practica o cu totul altfel de legumicultura, a declarat Rusu in cadrul conferintei “Legume in spatii protejate”, organizate de catre OIPA Legume Fructe si CATAR.
“Productia de legume in camp, dupa mine, este un capitol incheiat, istorie. Uitati-va in afara, nimeni nu mai face asa ceva. Conditiile climatice nu mai permit in Romania sa mai facem culturi in spatiu deschis. Ma refer la cultura comerciala pentru piata proaspata de legume si fructe, si nu la legumele pentru procesare”, a afirmat Cristian Rusu. O alta problema cu care se confrunta producatorii romani este si lipsa logisticii si a tehnicii, fara de care nu se poate vorbi de obtinerea de profit. Ori se stie, marele necaz al legumicultorului roman este ca nu are productie, ci mai mult costuri.
“Problema in Romania este ca daca pe ici colo mai gasim ceva logistica, cu tehnica suntem praf, praf. Olandezii fac productii de 60 kg/mp, fata de 10 kg/mp cat facem noi. Dar cati dintre dumneavoastra nu s-au chinuit sa inceapa culturile acestui an cu rasaduri facute prin diferite colturi, prin bucatarii la germinat, afumate cu sobe si dormind noaptea langa foc sa nu cumva sa creasca sau sa scada temperatura”, i-a intrebat Rusu pe legumicultorii prezenti la eveniment. Iar problemele nu se opresc aici.